Bushido Kwai Wondelgem       
  (klik op naam voor startprogramma)     
         

 

lesgevers

trainingsuren

programma

historiek

ledenlijst

foto's

links

Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Aikido Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Jiu Jitsu Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Eskrima Ga naar http://www.Bushido-Kwai.be

Ga naar http://www.Bushido-Kwai.be

 

Wet op zelfverdediging
Inschrijvingsdocumenten
Clubreglement

De Geschiedenis van Aikido

Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba

 

Van de geschiedenis van Aikido is nog steeds veel onbekend. Hieronder volgen wat hoofdpunten over wat we er tot nu toe van weten.

Tot op zekere hoogte ontwikkelde ongewapende vechttechnieken zich in verschillende systemen en stijlen. Gevarieerde slagveldsituaties en de technische vereisten voor de onderlinge oorlogen leidde tot het oprichten van de verschillende scholen (ryu), welke in de grote, machtige families van generatie tot generatie werd doorgegeven.

Een van deze systemen was het Aikijujutsu. Het is niet helemaal zeker waar de Aiki-technieken vandaan kwamen, maar men zegt dat de oorsprong lag bij prins Teijun, 6e zoon van keizer Seiwa (850-880). Door de zoon van de prins, Tsunemoto, werd het aan de opvolgende generaties binnen de Minamotofamilie doorgegeven.

 

Tegen de tijd dat de vechtkunst Shinra Saburo Yoshimitsu bereikte, was de basis voor het hedendaagse Aikido al gelegd. Yoshimitsu was een buitengewoon bekwaam en geleerd man. Men zegt dat hij veel van zijn technieken ontwikkelde nadat hij zorgvuldig bestudeerde hoe handig een spin een groot insekt in zijn web ving. Ook bestudeerde Yoshimitsu de menselijke anatomie door de lichamen van oorlogsslachtoffers en misdadigers te ontleden. Zijn huis "Daito"-huis gaf de naam aan deze stijl van Aikijutsu: Daito Aikijutsu.

 

De 2e zoon van Yoshimitsu, Yoshikiyo, woonde in Takeda (provincie Kai) en daarom werd zijn familie bekend onder de naam Takeda. Ook hier werden de technieken van de Daito ryu doorgegeven aan de opvolgende generaties als een geheime vechtkunst die alleen bekend gemaakt werd aan diegene die tot de familie behoorde. In 1574 verhuisde de familie met familiehoofd Takeda Kunitsugu naar Aizu en werd de naam veranderd in Aizu-todome technieken (= geheime technieken).

Kisshomaru Ueshiba

Kisshomaru Ueshiba

 

Het bleef een exclusieve vechtkunst die alleen door de samoerai beoefend werd en bleef in de familie totdat Japan uit zijn isolement kwam in 1868 (Meiji periode). Deze ommekeer bracht niet alleen de keizerlijke oppermacht weer terug maar ook een verwesterse cultuur, politiek en economische manier van leven in Japan. De samoeraiklasse verdween nagenoeg maar de essentie van Bushido, dat vele eeuwen gecultiveerd werd, bleef een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven van de Japanners.

Rond deze tijd was Sokaku Takeda hoofd van de familie en hij begon de vechtkunst als eerste buiten de Takeda-familie te onderrichten.

Hij reisde door heel Japan en vestigde zich toen in Hokkaido. Zijn zoon, Tokimune Takeda, opende de Daitokan dojo in Hokkaido. Een van de meest uitzonderlijke leerling van Sokaku Takeda was Morihei Ueshiba (1882-1969). Ueshiba Sensei, een man met buitengewone talenten, voegde aan de Daito ryu bijzonderheden toe van andere oude vechtsporten en ook zelfontwikkelde technieken en ontwikkelde zo het moderne Aikido.