Bushido Kwai Wondelgem       
  (klik op naam voor startprogramma)     
         

Reisverslagen en extra informaties door Alain Dujardin

Filmpje van de Aikido DOSHU

Aikido toegepast in het echte leven(engelstalig)

lesgevers

trainingsuren

programma

historiek

ledenlijst

foto's

links

Stage

Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Aikido Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Jiu Jitsu Ga naar Bushido Kwai Wondelgem - Eskrima Ga naar http://www.Bushido-Kwai.be

Ga naar http://www.Bushido-Kwai.be

Wet op zelfverdediging
Inschrijvingsdocumenten
Clubreglement
Wat is Aikido?

(c) Bushido Kwai Wondelgem - Aikido
Aikido is een krijgskunst die in het begin van deze eeuw door Morihei Ueshiba uit de technieken van de Japanse samoerai, en in samenhang met verschillende filosofische en religieuze tradities, ontwikkeld is.

De activiteiten van Morihei Ueshiba, ook wel O'Sensei (de grote meester) genoemd, leidde tot de oprichting van de Hombu Dojo in Tokyo, Japan, van waaruit het Aikido zich over de wereld verspreid heeft.

Aikido onderscheidt zich van andere krijgskunsten en vechtsporten omdat het geen competitie kent. Er is geen wedstrijdelement en er kan dus niet van een ander gewonnen of verloren worden. Iedereen werkt uitsluitend voor -en aan zichzelf en ook de gevorderde Aikidoka (Akido beoefenaar) blijft in dit opzicht een beginner zonder pretenties.

 

Juyi

Aikido kent geen aanvalstechnieken. De confrontatie met de partner wordt niet gezocht voordat men zelf wordt aangevallen. Daarom moet de Aikidoka leren leiding te geven aan de energie die op hem of haar afkomt.

Om leiding te kunnen geven aan andermans energie is het van groot belang om rustig te blijven en niet in paniek te geraken. Door een goede buik-ademhaling ontstaat er rust in het centrum van het lichaam van waaruit alle bewegingen opgevangen en geleid worden.

 
Irmi

Een ander belangrijk punt is het aanleren van nieuwe efficiŽnte bewegingen en vooral het afleren van oude reflexen. Zo zijn er mensen die altijd een confrontatie aan willen gaan en altijd ingaan (omote).

Door de oefeningen gaat de beoefenaar beseffen dat de mogelijkheid bestaat om mee te gaan met de bewegingen van een ander.

Blijft de partner je toch achtervolgen dan ben je in het voordeel omdat je niet wordt verrast en nu zelf het tijdstip van de confrontatie kan bepalen.

Er zijn ook mensen die altijd een confrontatie uit de weg gaan; altijd naar achteren gaan of uitgaan (ura). Door de oefeningen gaan zij beseffen dat zij de mogelijkheid hebben om de confrontatie aan te gaan, in contact te komen met de partner en deze te leren leiden.

   
     
Stap in als een driehoek,
beweeg als een cirkel,
eindig als een vierkant.

Het principe dat deze drie vormen verenigt en de levenskracht van de mens verbindt met die van het universum wordt Ki genoemd. Het in overeenstemming brengen van de persoonlijke energie met de universele energie is het doel van Aikido.

Aikido betekent letterlijk de weg (do) van het ontmoeten en in overeenstemming brengen (ai) van het zelf met de levenskracht (ki).

 
Kote

Het centrale doel is zelfrealisatie door middel van discipline, die begint met het aanleren van correct gebruik van fysieke energie.

Er zijn 3 elementen kokoro (het creŽren van een sterke wil), shubo (de kunst iemand snel en efficiŽnt uit te schakelen) en satori (verlichting van de geest) of muso (leegheid van de geest, belangrijk voor het reactievermogen van de krijger).

Dit alles kan alleen bereikt worden door training en zelfdiscipline. Hiermee wordt tevens de algehele conditie van het lichaam verbeterd. Door stretching wordt de leerling zich bewust van de houding van de ruggengraat en ontwikkelt hij sterke en soepele spieren en gewrichten.

 
Ukemi

Daarnaast zijn ademhalingsoefeningen van groot belang. Met de ademhaling (kokyo) wordt uiting gegeven aan de Ki. Door een goede ademhaling worden de bloedcirculatie en de werking van de organen positief gestimuleerd.

Gecombineerd met een goede lichaams-houding leidt dit tot grotere harmonie tussen lichaam en geest, een positieve mentale instelling en meer zelfverzekerdheid in het dagelijks leven.
 
Kokyu

Er ontstaat een toename van de kracht die Ki genoemd wordt. De leerling leert gebruik te maken van deze Ki-kracht in plaats van louter spierkracht, waardoor de eigen bewegingen harmonisch samengaan met die van de partner.

Bij de ontmoeting wordt de kracht van de partner door jou ingenomen en wordt de partner geleid en geworpen.

Aikido wordt in principe ongewapend beoefend, maar wel wordt er met boken (houten zwaard) en jo (stok) getraind om de juiste bewegingen aan te leren.

 


Alain Dujardin
5į Dan Aikikai